Chardonnay är en druva som odlas i de flesta vindistrikt över hela världen. Den trivs i många skiftande miljöer och är lätt att odla. Den ger stora skördar. Kvalitéen på druvorna ökar markant när antalet vinklasar reduceras. De mest uppskattade vinerna som är producerade på chardonnay för att nämna några är bland annat Champagne Blanc de Blanc, gjord enbart på Chardonnay druvan. Andra berömda viner är vita bourgogner från trakterna runt staden Beaune och området Chabli. Chardonnay är en druva som passar bra att ekfatslagra. Ekfatslagring ger viner som är fylliga, smakrika och fruktiga. Medan ståltankslagring ger friska, eleganta och lätt fruktiga viner. Chardonnay trivs i många klimat och smaken på vinerna förändras stort utifrån vilket klimat den odlats i. Chardonnay kan ta sig många smakutryck. Allt ifrån torra, krispiga fyllda med citrus och gröna äpplen. Det är en druva som annars passar bra att ekfatslagra. Smakerna utvecklas då mer mot en lätt till tung smörighet och frukten blir tropiskafrukter så som annanas och mango. Chardonnay passar till mycket. De lätt och krispiga vinerna rekommenderas till fisk och skaldjur. De ekfatslagrade av olika grad kan matchas med allt från grillad fisk, kötträtter till ostar. Synonymer: Morillon, Obaideh, Weisser Clevner Cuvee blue, Altrove, DeForville Chardonnay, La Castellina, Ziliani alla, Bolle di Luna, Hamm, Nicaise, Venaun