Ovanligt bra viner

 Rådgivning

 Fri frakt över 800 kr

Druvsort Nebbiolo

Nebbiolo är druvan som skapar de två toppvinerna Barolo och Barbaresco från Piemonte i Italien. Nebbiolo är svårodlad och trivs bäst i soligt läge med kalkrik jord. Druvorna mognar sent på hösten och skördas i oktober. Nebbiolo ger viner med hög syra och mycket tanniner som gör vinerna lagringsbara lång tid, decenier. Namnet sägs druvan fått från ordet Nebbia som betyder dimma på Italienska. Och det finns det gått om mellan kullarna i Piemonte och Lombardiet. Nebbiolo odlas numera med framgång även utanför Europa i Australien, Uruguay och USA.Nebbiolo ger färgmässigt lätta viner som tidigt blir tegelröda. Färgen kan missleda att tro att vinerna är lätt. Tvärt om är de kraftfulla, strama och eleganta. Doft och smak kännetecknas av körsbär, blåbär, rosor, nypon, viol, lakrits, fänkål och mycket tanniner. Moderna versioner har också frodigt med vanlig och fyllighet.
Nebbiolo serveras till kött av lamm, nöt och vilt. De får gärna ha tillbehör med smaker av tryffel, svamp, vitlök och grädde. Även lagrade hårdostar. Klassiskt i Piemonte serveras en Risotta Nebbiolo. Andra förslag är pasta linguine med spenat med hyvlad tryffel på.
Synonym Spanna
Fenocchio, Leoparidi, Filar di Lune, Le Piane

Land

Region

Druvsort

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen