Barbera odlas i hela Italien och har sitt främsta fäste i norra Italien, i Piemonte. Den sägs vara den näst mest odlade druvan i Italien efter Sangiovese. De främsta byarna för Barbera druvan är Asti, Alba och Monferrato i Piemonte. Barbera odlas lite längre ner på kullarna och odlingsplatåerna i Piemonte och ger stora skördar. Ofta sägs viner skapade på Barbera druvan bli lite enklare och tillskrivs att vara "Folkets vin". De sista deceniet har dock många unga odlar gett druvan chansen att visa att den kan leverera viner av högklass. Mer och mer odlas den på bättre och bättre växtlägen. Annars är det nog barbera druvan som hamnat i skymundan mot den mer namnkunniga druvan Nebbiolo i samma trakt som odlas till prestigevinerna Barolo och Barbaresco. Barbera druvan mognar snabbare och länge drack man barberaviner i väntan på att nebbiolovinerna skulle mogna. Barbera ger viner med medelfyllig kropp, fruktiga och med högsyra. Vinerna kan lagras på ståltank för att bli lätta och friska med toner av hallon och körsbär, lakrits, eller på ekfat för att lyfta fram toner av choklad och mörka bär. Barbera druvan odlas på flera platser i världen bland annat i USA, Mendoza, Uruguay och Australien. Barberavinerna har en djup röd färg och vinerna kan lagras på ekfat. De har traditionellt en hög syra och nästan inga tanniner. Barberaviner är som unga friska, ibland kryddiga, och alltid fyllda med röda bär, som björnbär, hallon, körsbär, och plommon. Barbera kan också ha doft och smak av viol, lakrits, vanilj, muskot eller anis. Barbera som är ståltanksproducerad blir medelfyllig i kroppen och passar bra till lättare rätter på kanin, kalv, fågel eller gris. Pizza. De ekfatslagrade barberavinerna som blir lite fylligare rekommenderas till vilt, lamm och nötkött.
Synonymer: Ughetta, Perricone, Pignatello, Barberone, Barbexinis, Besgano, Cosses Barbusen, Gaietto, Lombardesca Leoparodi
Produkten har blivit tillagd i varukorgen