Sangiovese är en druva som odlas mycket i Italien. Från regionen Emilia-Romagna ner till Lazio, Kampanien och Sicilien. Den kan sägas ha sitt odlingscentrum i Toscana. Där är den enligt traditon bas i Chiantiviner. Sangivovese har många namn och ibland byter druvan namn beroende på i vilken by den odlas. Det mest kända exemplet på namnbyte är namnet Brunello, med prestigeviner med samma namn. Sangiovese odlas med olika kvalitets resultat. De bästa druvorna växer på höghöjd ca 400-600 meter över havet. De druvor som odlas lägre än så används oftast i enklare vin till vardagsbruk ofta kända under namnet Rosso Toscana eller någon annat regionsnamn som beskriver ursprunget. Sangiovese används också i prestigeviner och exempel på det är Chianti Classico, Super Toscanare, Vino Nobile och Brunello. Övrig kuriosa om druvan är att namnet Sangiovese byter "Jupiters blod". Riktigt säkert kan ingen säga varifrån betydelsen kommer. Det troliga är att druvor och vin användes som offergåva till guden Jupiter.
Sangiovese har som första kännetecken att det både skall lukta och smaka körsbär. I bland lätt omogna jordgubbar. Vinerna är kända för att ha högsyra, vara strama. De innehåller också toner av kryddor så som rosmarin och timjan, tee och jord. Druvan ger medel tanniner. När den är odlad med kvalitetstänkande ger den precis när den hälls upp en lätt mentoldoft som sedan snabbt ska försvinna. En framträdande doft vid lagring är läder och tobak. Ekfatslagrad Sangiovese får inslag av kaffe och chocklad.
Sangiovese passar bra till tomatbaserade rätter med högsyra. Det kan vara pasta så väl som till kötträtter. Viltkött är också en bra kombination.
Synonymer: Brunello, Morellino, Prugnolo, La Castellina, Fattoria Pancolle
Produkten har blivit tillagd i varukorgen