Ovanligt bra viner

 Rådgivning

 Fri frakt över 800 kr

Monica

En intressant kuriosa om den blå druvan Monica är att den har fått sitt namn från en ung kvinna som arbetade på en vingård på Sardinien under 1800-talet. Kvinnans namn var Monica och hon var en mycket skicklig vinmakare. Hon använde sin kunskap och erfarenhet för att utveckla en druva som skulle passa perfekt för vinproduktion på ön. Den försvann nästan helt under 1900-talet på grund av sjukdomar och ökad efterfrågan på andra druvor. Men tack vare ansträngningarna från lokala vinmakare och odlare har druvan återhämtat sig och är nu en viktig del av vinproduktionen på Sardinien.

Vinerna är mjuka och fruktiga med en medelhög syra och mjuka tanniner. De har ofta en fyllig smak med toner av mörka bär, som björnbär och blåbär, samt inslag av kryddor och örter, som lakrits, svartpeppar och rosmarin. Vinerna är välbalanserade och har en komplex smakprofil, med en viss sötma men är i allmänhet torra. Liknar en fruktigare variant av Pinot Noir. 

Monica-viner är mycket populära på Sardinien och anses vara en av de bästa vinerna från ön. Vinerna passar särskilt bra tillsammans med lokala rätter, som grillad fisk och skaldjur samt lokala ostar.

 

Land

Region

Druvsort

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen