Ovanligt bra viner

 Rådgivning

 Fri frakt över 800 kr

Raboso

Raboso är en blå druva som är vanligt förekommande i viner från Veneto-regionen i Italien. Druvan är känd för sin höga syra och tanninnivåer, vilket ger vinerna en stram struktur och en lång eftersmak. Raboso finns i två varianter, Raboso Veronese och Raboso Piave, med olika egenskaper. Raboso Veronese ger viner med hög syra och höga tanniner, medan Raboso Piave ger viner med en mjukare smakprofil och lägre syra. Druvan ingick tidigare i Amarone men är nu utrotad och får inte återplanteras i västra Veneto och ingå i Amarone DOCG.

Druvan trivs i ett varmt och soligt klimat och kräver en väl dränerad jord. Raboso är en druva som är känd för att ge högavkastande skördar, men för att uppnå hög kvalitet måste skörden begränsas. Detta görs genom att minska antalet druvklasar på varje vinstock och genom att beskära rankorna på rätt sätt. Raboso-druvorna mognar sent och skördas vanligtvis i slutet av september eller början av oktober.

Smaken av Raboso-viner är ofta fruktig och intensiv, med toner av syrliga körsbär, plommon och bär, samt inslag av kryddor och örter. Vinerna kan vara ganska kraftfulla och robusta, men är samtidigt välbalanserade och eleganta. Raboso-viner är också kända för sin förmåga att åldras väl och utveckla en mjukare, mer komplex karaktär med tiden.

Totalt sett är Raboso-viner en unik och spännande upplevelse för vinälskare som söker något annorlunda och utmanande.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen