Bacchus, Vingudens vin! Bara namnet fick hos på Vinfolket att börja söka efter mer fakta om druvan. Vi fann att Bacchus är en korsning mellan Riesling, Silvaner och Müller-thurgau. Den skapades 1933 för att passa in i ett kyligare och fuktigare klimat samtidigt som den skapar vin i toppklass. Den får av sitt ursprung en frisk, aromatisk och lätt gräsig ton. Ett skönt stråk av fläder. Den lutar åt att påminna om en Sancerre. Faktiskt en av de få druvor som är tillåtna i svensk vinodling. Bara det gör det hela så intressant. Här kan ni börja utforska!
Vinet har en doft av gröna äpplen och andra gröna toner så som fläder och gräs. Smaken är frisk, lätt oljig. Följt av mer äpple, melon och lite kryddig smak. Efterdyningarna är ren och frisk med antydan av melon. Ett välbalanserat vin.
Har erhållit 91 poäng av James Suckling.
Matcha mat
Passar bäst som sällskapsvin men kan drickas till sallader. Ljust kött så som kyckling.
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet är 8-10 grader.
Producenten
Vingården Adoria, vår exklusiva och första polska producent, ägs och sköts av den Kalifornienfödde Mike Whitney. Mike föddes mer eller mindre rätt in bland vingårdar, och senare flyttade han med sin familj till Seattle, Washington. Under den tid när just staten Washington började utmana Kalifornien i kampen om USA:s allra bästa vingårdar.
Men redan som ung upptäckte Mike Whitney Polen, och här han har bott sedan 1995. I sydvästra delen av landet hittade han efter att längs vägen ha valt bort fler än 300 platser han tittade på ... till slut sitt drömställe för att tillverka viner – vid byn Zachowice. Här – ja här – fanns den optimala platsen för att utforma och utveckla Adoria!
Genom hårt arbete och resor över hela Europa, för att besöka leverantörer för produktionsutrustning och druvbestånd, så skapade han så Polens första vingård i världsklass. Bland annat genom att varva traditionella processer där de fungerar bäst, och mer moderna tekniker när just detta gynnar vinodlingsprocessen.