Druvskatten i de södra delarna av Italien ger ofta vita viner. På klacken av Italien är det ändå de röda vinerna som är mest kända. Röda viner producerade på druvor med namn som Negroamaro, Primitivo, och som här Nero di Troja. Druvan som är Pugliens stolthet när det talas om blådruvor. I just det här vinet har druvan Nero di Troja vinifierats som ett vitt vin. Druvan är ett arv som grekerna hade med sig för många tusen år sedan.
Fylld med citrus ger druvan ett överraskande intryck på dessa soliga och varma breddgrader. Fantaster av unga Chablis skall absolut utforska denna vinifiering av en röddruva till ett vitt vin.
Ett vitt vin med en ljusgul, nästan vattenklar, färgton. En doft som är elegant och aromatisk av citrus, cederträ och grapefrukt. Blodgrapefrukt. Smaken har en torr, fräsch och citrusfylld kropp med inslag av orkidéer och hagtorn som komplement. Eftersmaken är även den fräsch och fylld av frukt med rikliga inslag av mineraler.
Matcha mat
Ett vin för rätter med skaldjur, sushi, fisk och ljust kött. Rekommenderas även till färska mjukostar när vinet är ungt och ännu har sin högsyra bevarad. Alla rätter av kokta grönsaker är ett bra tilltugg.
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet vid är 10-12 grader.
Lagringspotentialen är 7-15 år.
Producenten
Biocantina Giannattasio är en av Puglias mest innovativa vinmakare samtidigt som de upprätthåller en hård och konstant produktionstradition. Sedan 2012 har de sikte på att stärka ryktet om Pugliens ursprungstypiska druvor genom utpräglat ekologiskt jordbruk. Producenten har medvetet valt ut unika vinfält för varje druvsort med syfte att förstärka vinstockarnas kvalitet, för att bevara arv och urspung.