En måste för alla Riesling älskare att provsmaka och förföras av. Kampaniens storslagna vita vin på druvan Fiano. Från kullarna runt Salerno som fört människor till Avellino i tusentals år växer de bästa stockarna än idag.
Ett vitt vin med blekt gyllene färg som bryter mot gröna nyanser. Doften är full av persika, äpple och örtighet. Antydan till rökigt. I smaken är vinet torrt, friskt doftens löften återkommer i smaken. Rökigheten skapar en finstämhet och komplexitet som överraskar. En medellång och lätt eftersmak av äpple, acacia och mineraler som lindar in rökigheten fint.
Matcha mat
Ett bra val till till exempel pasta med fisk, skaldjur och lagrade ostar. Gärna till ostron. Ett förträffligt sällskapsvin som även passar bra till lätta kötträtter på fågel.
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet är 8-10 grader.
Vinet är färdigt att drickas när du köper det. Lagringspotentialen är 2-3 år. Detta är ett vin som tjänar på att konsumeras ungt så att de tydliga toner av frisk citrus ännu skapar dimensioner i vinet.
Producenten
Casa di Baal har producerat vin och olja i fyra generationer, enligt principerna för ekologiskt och biodynamiskt jordbruk. Detta i södra Italiens vackra Kampanien, landskapet där Neapel är huvudort och den största staden. Några mil sydost om denna mytomspunna plats ligger Salerno ... och ytterligare en kort bit in i landet, upp i bergen håller vinmakaren Casa di Baal till, vid orten Montecorvino Pugliano. Även familjen bär för övrigt namnet Salerno, där pappa Annibale och dottern Francesca tar det mångåriga hantverket vidare in i framtiden. Man producerar runt 25.000 flaskor vin per år, när som de själva uttrycker det ... ”naturen ler mot dem”.