Vin på bara Aglianico kallas ofta för söderns Barolo. Ett kraftpaket med kryddiga toner och mogen frukt. Detta är ett vin som mognat under producentens omsorg. Det är redo att drickas med mjuka tanniner, smakrik frukt och bevarad bergsmineraler som är en del av dess unika anslag.
Ett rött vin med mörkröd färg som bryter mot nästintill svart i ljuset. Doften är riklig med tydliga toner av svamp, mogna körsbär och torkade fikon följt av en gnutta lätta toner av tobak och blommighet. I smaken är vinet mjukt, med en trevlig känsla av solmogna röda bär med inslag av värme och mineraler. Frukten balanserar bra med finstämda tanniner. En ihållande eftersmak av röda bär, torkad frukt, svamp och tobak.
Matcha mat
Ett bra val till till exempel pasta med svamp och ricottafyllning. Tryffel är också att rekommendera. Ett förträffligt sällskapsvin som även passar bra till kötträtter.
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet är 18-20 grader. Det kan också under de varmaste månaderna kylas och serveras svalt. En tradition från det varma medelhavet för lätt röda viner.
Vinet är färdigt att drickas när du köper det. Lagringspotentialen är 2-3 år. Detta är ett vin som tjänar på att konsumeras ungt så att de tydliga toner av friska rödbär ännu skapar dimensioner i vinet.
Producenten
Casa di Baal har producerat vin och olja i fyra generationer, enligt principerna för ekologiskt och biodynamiskt jordbruk. Detta i södra Italiens vackra Kampanien, landskapet där Neapel är huvudort och den största staden. Några mil sydost om denna mytomspunna plats ligger Salerno ... och ytterligare en kort bit in i landet, upp i bergen håller vinmakaren Casa di Baal till, vid orten Montecorvino Pugliano. Även familjen bär för övrigt namnet Salerno, där pappa Annibale och dottern Francesca tar det mångåriga hantverket vidare in i framtiden. Man producerar runt 25.000 flaskor vin per år, när som de själva uttrycker det ... ”naturen ler mot dem”.