Adoria Pinot Noir har en skön känsla av historik med sina eleganta frukttoner. Svalodlad Pinot Noir. Det skapar nyfikenhet. Tänk sen att en hel vinregions kunskap och jordmån fått stå tillbaka i över 100 år. Först i samband med världskrigen. Följt av att Polen hamnade bakom järnridån och odlingarna las i träda enligt planekonomin i slutet av 1960-talet. Annars har landet en historik som vinland som sträcker sig ända tillbaka på 1200-talet. Nu är Polen på frammarsch.
Ett vin som är smakrikt och elegant i sin helhet. I doften återfinns hallon och klassik sötlakrits. En gnutta anis. Smaken följer upp doften och är även den i klassisk stil med toner av frisk fläder, hallon, jordgubbar och körsbärssmak; allt fint sammanflätat med mjuk försiktig ekfatston. Eftersmaken är bärig och stannar kvar i munnen med härliga toner av skog och hallon.
Matcha mat
Ett bra val för till exempel anka, lamm, paté, tonfisk och lagrade ostar. Undvik dock kryddstarka rätter med chili och vitlök.
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet är 16-18 grader. Det kan också dekanteras någon halvtimme innan servering för att ge vinets smaker en extra chans att utvecklas lite extra tydligt.
Vinet är färdig att drickas när du köper det. Lagringspotentialen är 2-3 år. Detta är ett vin som tjänar på att konsumeras ungt så att de tydliga toner av friska körsbär ännu skapar dimensioner i vinet.
Producenten
Vingården Adoria, vår exklusiva och första polska producent, ägs och sköts av den Kalifornienfödde Mike Whitney. Mike föddes mer eller mindre rätt in bland vingårdar, och senare flyttade han med sin familj till Seattle, Washington. Under den tid när just staten Washington började utmana Kalifornien i kampen om USA:s allra bästa vingårdar.
Men redan som ung upptäckte Mike Whitney Polen, och här han har bott sedan 1995. I sydvästra delen av landet hittade han efter att längs vägen ha valt bort fler än 300 platser han tittade på ... till slut sitt drömställe för att tillverka viner – vid byn Zachowice. Här – ja här – fanns den optimala platsen för att utforma och utveckla Adoria!
Genom hårt arbete och resor över hela Europa, för att besöka leverantörer för produktionsutrustning och druvbestånd, så skapade han så Polens första vingård i världsklass. Bland annat genom att varva traditionella processer där de fungerar bäst, och mer moderna tekniker när just detta gynnar vinodlingsprocessen.