Ovanligt bra viner

 Rådgivning

 Fri frakt över 800 kr

NYTT BUBBELPAKET – och vad är vad?

"Bubbel". Denna mousserande term. Klatschig, och samtidigt lite väl förenklande då den klumpar ihop allting, dyrt som billigt, till en enda dryck. SÅ ... vi tänker oss att vi ska börja reda ut vad som är vad.

Vi gör det i ett vinpaket som vi döpt till ”Vinskola Bubblor – dosage och små ord på etiketten”.

Ja, varför inte smaka er fram kring de olika varianterna i detta helt nya paket!

Den där stunden när arbetsveckan är över. Det börjar skymma ute och man andas ut. Blåser ut. Eller när lördagskvällen sakta närmar sig och det kanske är dags för att plocka fram ingredienserna för middagen. Ja, vid sådana tillfällen är det ju bara så; att det är väldans trevligt att samtidigt inmundiga något friskt, kyligt och behagligt. Ett glas mousserande – ett glas bubbel ...

I denna vår helt nya låda har vi valt ut totalt sex flaskor härligt mousserande dryck, eller "bubbel" då alltså, i följande olika varianter:

En flaska San Valero Gran Ducay Brut Nature CAVA

En flaska Ziliani C Millesmé Extra Brut

En flaska Terre Vizina Prosecco Rosé DOC Brut

En flaska Louis Nicaise Brut Reserve

En flaska Ziliani Marchese di Lamosa Brut

En flaska S:t Maria la Palma Akenta Spumante

Men som sagt alltså. Vad är egentligen vad?

Till att börja med är den finaste och mest krävande metoden att skapa mousserande vin på den traditionella metoden; den som alltid används när det skapas Champagne, Crémant, Cava, Cap Classique eller Franciacorta. Den innebär att vinet jäser två gånger direkt i flaskan, om man sammanfattar det kort. Efter detta följer – också det enkelt uttryckt – snabb nedkylning, som gör att jästpartiklarna som samlats i halsen av flaskan medan den långsamt vänts från stående till upp och ner, sprängs ut naturligt. Puff! Efter detta så tillsätter man dosage, vilket är en blandning av druvmust och socker innan korkförslutningen och grimma sätts på flaskan.

Ja, annars handlar helt enkelt mycket runt benämningarna om sockerhalten i de olika varianterna, där ju mousserande vin rent allmänt har en något högre sockerhalt än andra viner. Så orden på etiketten som vi behöver hålla ordning på har följande lagstiftade betydelser:

Brut nature, pas dosé, zéro dosage: 0-3 gram per liter, och inget socker tillsatt.

Extra brut: 0-6 g/l

Brut: 0-12 g/l

Extra dry: 12-17 g/l

Så testa, smaka, njut – och jämför de olika varianterna. Sex flaskor för 1.285 kronor!

Med Vinfolket är det alltid HEMLEVERANS som gäller (fraktfritt på ordrar över 800 kronor).

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen