Ovanligt bra viner

 Rådgivning

 Fri frakt över 800 kr

Vinskolan 1 Bubblor

1 285 kr
Ord. 1 323 kr. Du sparar 38 kr (3%)
Finns i lager för omgående leverans
Finns ej i lagret
Endast få kvar i lagret (14 st)
Finns ej i lagret
Bevaka produkt

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig när produkten finns i lager! Din e-postadress sparas i upp till 180 dagar.

Produktbeskrivning:

VINSKOLAN - BUBBLOR - dosage och ord på etiketten.

Den finaste och mest krävande metoden att skapa mousserande vin på är den traditionella metoden, den som alltid används när det skapas Champagne, Crémant, Cava, Cap Classique och i Franciacorta. Den innebär att vinet jäser två gånger direkt i flaskan i en kort sammanfattning. Den första gången tillsätter man jästen precis innan flaskan försluts med en vanlig klassiskt flaskkapsyl, det är jäsningsprocessen som skapar bubblorna. Efter att vinet fått jäsa klart en först gång, kyler vinmakaren ner flaskan ståendes upp och ner. Snabb nedkylning och stark kyla gör att jästpartiklarna, så kallad jästkrona, som samlats i halsen av flaskan medan den långsamt vänts från stående till upp och ner, sprängs ut naturligt. Puff! Därefter så tillsätter man dosage vilket är en blandning av druvmust och socker innan korkförslutningen och grimma sätts på flaskan. Sen ligger flaskorna och jäser en andra gång och då i ett antal år dessutom. Det är dosagen som avgör vilken stil av mousserande vin det skapas i flaskan när den ligger och jäster i flera år, och det anges som olika beteckningar på etiketten. 

Orden på etiketten som vi behöver hålla ordning på har följande lagstiftade betydelser:

  • Brut nature, pas dosé, zéro dosage: 0-3 gram per liter, och inget socker tillsatt
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Extra dry: 12-17 g/l

 

Nu finns det ju också en betydligt enklare metod för att skapa bubblor, och den mest vanliga, den kallas tankmetoden. Det innebär förenklat beskrivet att jäst, vin och socker får jäsa två gånger i en stor trycktank. Första gången blir det stilla vinet till lätt bubblande. Sen tankas det lätt bubblande vinet över med släng till en ny trycktank. Ofta innehåller tankarna tusentals liter mousserande vin. Och processen tar allt från några veckor till några få månader. Denna metod används till exempel för att framställa det Italienska Prosecc, Spumante från Spanien och Italien samt Sekt-vinerna från Tyskland. Även här anges orden för dosage på etiketterna. Det gäller att läsa på så du får den stil av bubblor som du tänkt dig.

En annan klurighet som kan vara värt att lägga på minnet är att Brut betyder rå och Sec betyder torr ordagrant på franska. Men används i fråga om dosage med helt andra betydelser. Lite som vi på svenska har flera olika betydelse för samma ord. Så när vi kommer till dosage och bubblande viner får orden följande betydelse Brut är det ord fransmännen använder sig av vid de torraste av Champagner och Cremanter och Sec till de lite sötare.Hängde ni med? Det tror jag! Kan sammanfattas med; kom ihåg att leta efter ordet BRUT så brukar det bli rimligt ok till toppen!!

 

I vinpaket Vinskolan Bubblor - dosage och små ord på etiketten har vi samlat sex flaskor med olika dosage från olika länder. En låda där ni kan på egen hand utforskar de små ordens innebörd på etiketterna. Och vad olika druvor från olika vinregioner och olika länder skapar för dimensioner till orden. 

 

1 flaska SAN VALERO GRAN DUCAY BRUT NATURE CAVA

1 flaska ZILIANI C MILLESMÉ EXTRA BRUT

1 flaska TERRE VIZINA PROSECCO ROSE DOC BRUT

1 flaska LOUIS NICAISE BRUT RESERVE

1 flaska ZILIANI MARCHESE DI LAMOSA BRUT

1 flaska S:T MARIA LA PALMA AKENTA SPUMANTE




Artikelnummer:
000004-XX

Andra köpte även
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen