Rietine är en klassisk referenspunkt för Sangiovesebaserade viner från Gaiole in Chianti. En av ursprungsbyarna i det vi idag kallar Chianti Classico. Körsbärstonerna i vinet svävar mästerligt kring kryddtonerna i vinet. För att mjuka upp vinets torra stil adderas här Merlot med sina plommonfrukter.
Den här vingården och dess viner är vår sommelier Catarinas referenspunkt för när intresset för vin skapades. Det där första besöket gav – milt uttryckt – mersmak.
Matcha mat
Ett bra val till alla typer av kött
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet är 16-18 grader. Det kan också dekanteras någon halvtimme innan servering för att ge vinets smaker en extra chans att utvecklas lite extra tydligt.
Vinet är färdig att drickas när du köper det. Lagringspotentialen är 2-3 år. Detta är ett vin som tjänar på att konsumeras ungt så att de tydliga toner av friska körsbär ännu skapar dimensioner i vinet.
Producenten
Det är mitt i det innersta av det klassiska Chiantidistriktet, detta synnerligen lika mycket historiska som vitala vinområde, den ligger. Vår nya producent – Rietine, som verkat sedan början av 1990-talet, och där äkta paret Mario och Galina Gaffuri-Lazarides tillsammans styr skutan. Med en ungefärlig beskrivning är det beläget mellan Siena och Florens i det omhuldade landskapet Toscana, där byar och mindre städer försöker besegra varandra i charm och skönhet, allt i en redan rent allmänt oemotståndlig omgivning. Byn Rietine i sig ligger på en mjuk sluttning på mellan 400-450 meter över havet och förfogar över ett läge som tillhör de bästa i hela området Chianti Classico.
Tätheten på 5.000 unga, producerande vinstockar per hektar ger ett perfekt, hållbart förhållande mellan stor skörd kontra bästa möjliga kvalitet.
Rietine ligger alltså alldeles vid Gaiole in Chianti. Det bosattes redan av etruskerna, och senare av romarna. Men byarna med fästningar och slott som då uppfördes som befästning, är numera istället lantgårdar och välbevarade, vackra hus. Med tillhörande produktioner för till exempel olivoljor och – inte minst – vin.