Spännande vin på druvorna Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Amareoa och Tinto Cao. Låter druvorna bekanta? Troligen inte ... Fast likväl, några av dessa druvor har du nog druckit under andra namn. Tinta Roriz är till exempel den på spanska välkända druvan Tempranillo.
Vinet har en djupröd färg. Smaken är kryddig och med mogna toner av mörka frukter. Vinet är ändå torrt, endast o,o6 g/100ml.(0,6g/l)
Vinet passar perfekt till grillat nötkött, lamm och ostar eller bara av att njutas av ett glas. Douro i Portugal är kända för sina smakrika viner på druvan Touriga Nacional. Här är ett mycket prisvärt vin, lämpligt som en start i att utforska druvan och regionen Douro i norra Portugal! En region som löper utefter den slingrande floden med samma namn. Druvan odlas med hjälp av terasser som stegvis sluttar ner för bergen. Varje krok utefter floden får sitt unika klimat. Längs dramatiska vyer.
Ett rött vin med mörkröd färg, nästan svart. Doften är stor och fylld av torkad frukt, mörk choklad och körsbär. Det finns också antydan av violer och mynta. Smaken är mjuk, rund och varm. Vinet är torrt, fullt av mogen mörk frukt som skogsbär och torkade plommon, och tanninerna ger ett kompletterande inslag till den mogna frukten. Också i ett lätt stråk av mörk choklad och vanlij i kombination med frukt ger medellång eftersmak.
Matcha mat
Grillat kött och grytor på lamm men passar även bara av att njuta av ett glas.
Servering
Rekommenderad temperatur att servera vinet är 16-18 grader.
Vinet är färdigt att drickas när du köper det. Det har en lagringspotential på minst 2-5 år.
Producenten
Förutom att vara vinmakare är João Silva e Sousa konsult i flera projekt i regionerna Vinho Verde, Douro, Alentejo och Algarve. Han har sitt eget projekt, Cara a Cara, och leder vinframställningsteamet på Projeto Bota Velha.
Han började sin karriär på Forrester och arbetade på Sogrape och var med och grundade
flera varumärken i Douro- och Vinho Verde-regionerna.